Menu

Aşure


Malzemeler
1 1/2 su bardağı aşurelik buğday
1 küçük konserve haşlanmış nohut (yaklaşık 1 bardak)
1 küçük konserve haşlanmış kuru fasulye
15 su bardağı su
4–4 1/2 su bardağı tozşeker
1/2 su bardağı ceviz içi
1/2 su bardağı kuru uzum
10 adet kuru incir
10 adet kuru kayısı
Arzuya göre1 yemek kaşığı gülsuyu,
kabukları ile birlikte küçük dilimlenmiş 1 orta boy portakal
Süslemek için:
Tarçın
Kuş üzümü
Ceviz içi
Çam fıstığı
Tarif
Aşurelik buğdayı yıkayıp tencerenin içerisinde 5 bardak su ile aksamdan ıslatın.
Ertesi gün 5 bardak daha su ilavesiyletencereyi ocağa koyup kaynatın.
Kaynadığında üzerinde oluşan köpükleri kepçe ile alin.
Yaklaşık 4 saat kadar buğday iyice ezilip koyu çorba kıvamına gelene kadar pişirin.
Bu aradaincirlerin saplarını ayıklayıp küçükçe doğrayın.
Kayısılarıda ayni şekilde doğrayıp üzümlerle birlikte 2 bardak su içinde 1–2 saat öncesinden bekletip yumuşatın.
Buğday kıvamını aldıktan sonra suyu ile birlikte incir, kayısı ve üzümleri boşaltıp isterseniz portakal dilimlerinize ekleyerek 5 dakika kadar daha kaynatmaya devam edin.
Kaynamakta olan buğdayın kıvamı çok koyu olursa kalan 3 su bardağı suyu ilave ederek kıvamını ayarlayın.
Ocağın altını kapatmadan 1–2 dakika önce sekerini ilave edip karıştırdıktan sonra altını kapatıp gülsuyunu ilave edin.
Servis tabaklarına alıp üst malzemesi ile süsleyip servise hazır hale getirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder